fbpx

Триград – приказката, която ни спаси от жегата

Здравейте! Пишем ви с молба да публикувате нашата история.

На фона на всички оплаквания, които слушаме всеки ден от летуващи по черноморието, недоволни от условията, обслужване и прочие, ние искаме да ви разкажем една съвсем различна история. Не става дума за някой голям хотел. Ще ви споделим за трудещи се хора, развиващи нещо в България с любов и сърце. Та, да започнем с малко предистория.

Живеем в голям и шумен град. Не стига всекидневният трафик, натовареното ежедневие, а сега и жегата. Имахме нужда от свеж въздух .Но къде? Искахме да е прохладно място, с чиста природа и повече забележителности. КЪДЕ? КЪДЕ? Място, на което да видим нещо интересно – като пещери, например, все пак там температурата е 5-6 градуса, независимо от сезона. До тук добре дефинирахме какво искаме да видим, ами мястото за настаняване? Дали на хотел или къща за гости? Чували сме, че в къщите предлагат персонално обслужване и още по-важното – домашно приготвена храна.

Така стигнахме до къща за гости „Кристал“, Триград. Имаше добри отзиви.
Резервирахме и спокойно потеглихме. Пътят беше интересен, спирахме да правим снимки. Минахме покрай язовир Въча- приказка. Отново се качихме в колата и се наслаждавахме на природата-беше толкова далечна от нас, живеейки в града, а сега, сякаш ни приютяваше в прегръдките на зелени борчета и величествени скали. Неусетно пристигнахме.

Любезната домакиня ни насочи да минем по най-удобния маршрут до къщата. Бяхме приятно изненадани, че имат собствен безплатен паркинг за гостите. Настанихме се в стаята, имаше всичко необходимо и за по-дълъг престой. Жалко, че не можехме да отделим повече време. Уточнихме часа на закуската (дори не попитахме каква точно ще е). Кой не е чувал за вкусотиите на леля Къдрица? Доверихме се и не сбъркахме. Може и да не ви се вярва, но в планината човек се наспива по-бързо. Дали заради прохладата, дали заради спокойствието и чистия въздух, не знам, но ако не вярвате, пробвайте!

Сутринта бяхме свежи и готови за дълги преходи по пещери и гори. Но за тях – след малко. Закуската се състоеше от домашно приготвено сладко, сирене, кафе и, разбира се, прочутият мурсалски чай – това е билка с несравнима лековита сила, която е подходяща дори за бебета и кърмачки. Черешката на тортата, както се казва, бяха катми и мекички. Тук не бързайте да се мръщите, тези мекици, които сте опитвали, нямат нищо общо с тези на леля Къдрица. Пухкави, немазни, можете да ядете на воля без угризения. След като закусихме, решихме да обсъдим с домакинята къде е добре да отидем като за първи ден. Тук има много места, които наистина си заслужава да видите. Ще споделя някои от тях с вас.

Пещерата Дяволско гърло – намира се на входа на селото. Ако пристигнете по-рано, ви съветвам да я посетите още преди да се настаните в къщата, за да имате време за другите красоти. В тази пещера се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Друга забележителност е Орлово око, което не е за изпускане. Това е панорамна площадка, която се намира до село Ягодина. Може да го съчетаете с посещението на Ягодинска пещера – посъветва ни леля Къдрица. Тези двете са подходящи за еднодневна разходка.

Ако сте любители на екстремните изживявания, ви съветвам да посетите Харамийска пещера, вижда се от къща Кристал. Там ще имате спускане с алпийско въже и завръщане към праисторическата епоха.

Орфееви скали и връх Дурдага може да ги видите от терасата на къща Кристал – насладихме им се от далеко. Ако решите, може да направите преход пеш или с джип.
Вечерта бяхме леко изморени, все пак с колата на работа и обратно, но и много удовлетворени.

Вечеряхме и се радвахме на прохладата в планината. Сутринта отново заредени от прекрасната закуска, потеглихме към Вълчи камък. Това е най-високата панорамна площадка на Балканския полуостров. Изживяването беше великолепно.

Приключението беше към своя край. Решихме да вземем част от планината с нас. Купихме си мурсалски чай от леля Къдрица, сещате се – жената с прекрасната закуска – стопанка на къща „Кристал“. Тя ни обясни как се приготвя, за да запазим от полезните му свойства. Дори си взехме за из път. Лятото се пие охладен и дава тонус.

Време е да се връщаме. Не успяхме да стигнем до Чаирски езера, Пияната гора и Привалете камен, защото ни беше нужен още един ден. Но, обещаваме – следващият уикенд сме там- в къща за гости „Кристал“, Триград.

Искаме да помогнем на тези мили хора, които ни посрещнаха и през целия наш престой се отнасяха към нас с цялата си любов и отдаденост, за това споделяме всички техни контакти, решението дали ще ги публикувате, е изцяло ваше:

Може да се свържете с тези мили хора на тел: 0889268996
Имат и сайт: https://trigradkristal.com/
А чаят от природата на леля Къдрица, може да поръчате на същия телефон или през фейсбук: https://facebook.com/ekoproduktiotTrigrad/?ref=pages_you_manage