fbpx

Среща-дискусия на тема „Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“

Балабановата къща домакинства днес среща-дискусия  на тема „Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“

Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ очакват днес пловдивчани в 14:00 ч. в Балабановата къща в Стария град на среща – дискусия на тема „Една сграда, няколко живота: архитектура, наследство и културен урбанизъм“.

В разговора, посветен на опазването на архитектурното наследство, повторното му използване, мястото на културата в града ще участват гостите от Франция – г-н Филип Прост, архитект и урбанист, завършил Ecole de Chaillot, член на Националната комисия за културно наследство и архитектура, чиито проекти са белязани от постоянната грижа по отношение на контекста и историята на местата и г-жа Мод Льо Флок, Директор на POLAU-arts & Urban Planning и урбанист, специалист във въвеждането на художествена динамика в градските проекти и в процесите на териториален преход.

Срещата ще бъде открита от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Участие с презентации ще вземат също Петър Петров, Директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Георги Стаменов, Кмет на Район „Централен“.

Осигурен е симултанен превод. Входът е свободен.

В рамките на събитието ще бъде представена изложбата „Франция еМоция – Пътешествие анимация“. Създадена по инициатива на Клъстера Ату Франс (Агенция за развитие на туризма във Франция) и Френския институт, изложбата предлага уникално творческо преживяване между фотографията и дигиталната анимация, което ще ви потопи любопитно пътуване из забележителното богатство на френското културно наследство.

 

ПРОГРАМА :

  • Официално откриване от г-н Пламен Панов, Заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив
  • Встъпителни слова на г-н Пиер Колио, Съветник по сътрудничеството и културната дейност към Френското Посолство в България
  • Филип Прост, архитект и урбанист, завършил École de Chaillot Опазване на сградния фонд, преобразяване и преупотреба; памет на сградите, контекст и архитектурна стойност.
  • Как наследството може да „изфабрикува“ града?
  • Мод Льо Флок, урбанист, директор на Центъра POLAU-pôle arts & urbanisme
  • Как един архитектурен и градоустройствен проект може да приобщи методите на изкуството и културата още в идейната фаза?
  • Как място в процес на трансформация може да се превърне в отворен и споделен културен обект и да се впише възможно най-добре в своята обществена и пространствена среда?
  • Петър Петров, Директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН): Старинен Пловдив
  • Георги Стаменов, Кмет на Район „Централен“, Представяне на проекта за консервация и реставрация на къща „Ламартин“
  • Дискусия с публиката

Вход свободен. Симултанен превод.