fbpx

Ще има все по-големи и катастрофални наводнения в бъдеще

Причината: Глобалното затопляне, предизвикано от човека.

Проведените изследвани от учени от цял свят, обединени в инициативата наречена: World Weather Attribution , са стигнали до извода, че природните бедствия, на които станахме свидетели през тази година, са предизвикани именно от глобалното затопляне.

Благодарение на развитието на технологиите, учените са имали възможността, посредством симулации и анализи, да разберат как температурните промени са повлияли на дъждовете през втората половина на 19-ти век до сега. Всеки 1°C, с който се повишава температурата на нашата планета, въздухът абсорбира около 7% повече вода, а когато тази вода се освободи, ставаме свидетели на екстремно обилни валежи.

Опустошителните наводнения в Германия, Белгия, Нидерландия и Люксембург през юли тази година, погубиха на над 200 души и нанесоха щети за милиарди евро. Според авторите на проучването, глобалното затопляне, дължащо се на човешката дейност, е увеличило от 1,2 до 9 пъти възможността за екстремни климатични явления в тези райони на Европа. Заради климатичните изменения, количествата от паднал дъжд в един ден, са нараснали с от 3% до 19%.

Германия заяви, че ще даде 30 млрд. евро за възстановяване на пострадалите райони от наводненията.

Учените обръщат поглед и към горещия купол над Канада и западните части на САЩ в края на юни – без последиците от климатичните промени, куполът от горещина не би съществувал.

ИзточникSinoptik.bg