fbpx

Проектът за стадион „Христо Ботев“ ще бъде входиран през януари 2022 година

Преработеният проект за стадион „Христо Ботев“ ще бъде входиран в Община Пловдив още през януари догодина. Това стана ясно днес на среща в общината между кмета Здравко Димитров, заместник-кмета по строителство Пламен Райчев, проектанта арх. Георги Савов, строителния надзор и изпълнителя на обекта Илиян Филипов, управител на фирма ПИМК. На срещата присъстваха и представители на трите най-популярни фракции на феновете на Ботев.

С входирането на пълната проектна документация строителят ще може да продължи работата по обекта и да спази сроковете, фиксирани в обществената поръчка за реконструкцията и дострояването на стадиона.

Община Пловдив е изпратила на проектанта арх. Савов възлагателно писмо за препроектирането му, след приемането от Общински съвет на предложението на кмета Димитров да бъдат гласувани допълнителни средства за тази дейност, тъй като тя не е включена в обхвата на обществената поръчка. Предстоят съгласувателни процедури с електроразпределителното дружество EVN и с ВиК, които ще бъдат изпълнени в най-кратки срокове и през януари строителят ще може да поднови работа.

„Когато работим в синхрон, нещата се получават. Никой няма полза от напрежение, забавянето се наложи поради административните срокове за всяка една от промените в проекта, които са неизбежни. Ние правим всичко възможно като възложител да ускорим нещата и до средата на януари фирмата изпълнител ще поднови дейността си“, заяви след срещата кметът Здравко Димитров.

Проектантът архитект Савов допълни, че в първоначалния проект от 2012 година са направени поне четири съществени промени, което е довело до забавянето.
След като той входира документацията, работна група, съставена от експерти от Община Пловдив и фирмата изпълнител ще направят точен разчет за какъв етап на строежа ще стигнат отпуснатите средства в размер на 25 милиона лева с ДДС. Те ще пресметнат и каква сума ще трябва за пълното завършване на стадион „Христо Ботев“ и ще запознаят представителите на феновете с разчетите.