fbpx

В Пловдив освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия

Тази година на 6 януари (четвъртък) в Пловдив ще честваме Свето Богоявление, освещават се бойните знамена и знамената светини на Българската армия, извършва се тържествен водосвет и се почита 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

На 6 януари честваме Богоявление или Йордановден. Според православието това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. Затова и ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Денят 6 януари започва с празнична Богоявленска литургия. Освещава се водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Това се случва след като свещениците хвърлят кръста в ледените води. Народното поверие гласи, че който хване и извади кръста от водата ще бъде здрав през цялата година. Затова е станало традиция на този ден мъжете да без страх да се гмуркат в ледените води

На 6 януари се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Знамената на Българската армия наричаме „светини“, тъй като върху тях е изобразен светият кръст, изписани са свещените думи, като „С нас е Бог“. Те се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Чрез извършване на ритуала се счита, че Божията благодат ще освещава, ръководи и изпълва с благодатни сили всички, които воюват под тези знамена.

Ритуалът на освещаването на военните знамена на Българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, които по молитвите на светата Църква ни изпраща Той, този водосвет се служи и до днес. Традицията продължава до падането на България под османско владичество. След Освобождението традицията е възстановена и се извършва ежегодно до 1946 година. Отново ритуалът по освещаването на бойните знамена е възстановен през 1993 г. Камбанен звън ознаменува тържествения водосвет.
Историческите факти сочат, че нито един пряпорец на българска войскова част не е бил пленяван от чужди войски. За сметка на това в музеите у нас има 62 пленени от българските воини знамена на чужди армии – турски, румънски, руски и др. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

В Пловдив, 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде чествана от 13.15 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина.
В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон – Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и комитет „Родолюбие“. В церемонията ще участват Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Областният управител на област Пловдив, Ген.-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“, Председателят на Общински съвет – Пловдив, представители на Областната администрация, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, Общественият посредник на Община Пловдив, представители на армията, политически и обществени организации, граждани и медии.

Личен празник имат носещите имената : Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Ето програмата по часове:

  • 9:30 часа – Света литургия в катедралния храм “Успение Богородично“, Пловдив
  • 12:00 часа – Освещаване на бойните знамена на Пловдивския гарнизон от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай пред катедралния храм “Успение Богородично“, град Пловдив.
  • 12:10 – 12:30 часа – Литийно шествие, водено от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, Кмета на Община Пловдив, Областният управител, Председателят на ОбС-Пловдив , Ген.-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и др. официални лица
    *Маршрутът тръгва от катедрален храм „Успение Богородично“ по ул. „Криволак“, „Железарска“ , бул. „Цар Борис III Обединител“ до Водната палата и изградената за целта сцена. *
  • 12:30 часа – Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще извърши Богоявленски водосвет на р. Марица.
  • 13.15 часа – Честване на 174-тата годишнина от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. Поднасяне на венци и цветя.
    Слово – Марина Узунова, ученичка в 11 клас, председател на Ученическия парламент на ЕГ „Пловдив“. Водещ – бъде Мария Генчева- актриса в Драматичен театър Пловдив.
Информация отКатрин Гутман

Извънземно вмешателство и началото на живота на Земята Преди 3.8 милиарда години?

В миналото на нашата планета се крият мистерии, които непрекъснато вълнуват учените и любителите на непознатото. Сред тях е и идеята за извънземно вмешателство...