fbpx

От какво имаме нужда на дълъг път с кола?

В тази статия ще разгледаме основните неща, от които имаме необходимост и как да сме подготвени при евентуални изненади на пътя или проблеми с нашия автомобил и нуждата от пътна помощ.

Американците казват, че им е необходим точно един артикул при пътуване – кредитна карта. Наивни, разглезени хора, неприспособени към европейските пътища и по-скоро към балканските с множество дупки, без мантинели и понякога, дори без маркировка. Нека да видим в следващите редове без кое не можете да се справите при пътуване по нашите пътища.

За колата.

На първо място, това е пожарогасител, аптечката, светлоотразителна жилетка, триъгълник, който да се постави при повреда или аварийно спиране на автомобила. Освен това трябва да сте готови сами да отстраните незначителни повреди. Комплект ключове, включително гаечен – за сваляне на гума, крик, помпа, уплътнител за гуми, теглещо въже, кабели за захранване на акумулатора. За взаимодействие с дивата природа е полезен трион, нож или брадва.
Резервните течности – спирачна течност, антифриз за зимата, моторно масло – трябва да се поставят в задната част на багажника.

За шофьора

Комплект за първа помощ. Проверете още веднъж наличието на превръзки, дезинфектанти, болкоуспокояващи, не забравяйте „вашите“ лекарства: при главоболие – аналгинът, а при настинка- парацеталол и т.н.
Незвисимо от времето и посока, която поемате, може да стане доста студено през нощта. Вземаме изолирани спални чували, а ако няма достатъчно места за спане в колата – палатка. Особено, ако предприемате високопланински пътувания или зимни пътувания, при авария или инцидент, може да се наложи да спите в автомобила си.
Имате нужда от връзка със света.

Вземете със себе си и напълно заредено зарядно устройство за мобилен телефон (или резервна батерия). Не забравяйте, че батериите и акумулаторите се изчерпват бързо в студено време, не ги поставяйте в багажника през зимата. Фенерче с функция „аларма“ на червен фар също е полезно за сигнализация, и като цяло фенерчето при пътуване никога не е излишно.

В случай на повреда или изтощения на батерията на телефона, подробните хартиени карти на района, който планирате да преминете, няма да попречат.
На автономно пътуване не забравяйте да имате вода със себе си – най-малко един и половина литра на човек на ден, а на юг – повече. Що се отнася до храната, изберете най-компактните и висококалорични сухи храни: бисквити, бучка захар, шоколад (не позволявайте да се разтопи), яхния. Въглехидратна храна и консерви, които няма да се развалят.

Също така е доста добър вариант да имате пътна карта и телефон на пътна помощ за спешни случаи и аварии. Обикновено там работят добре подготвени и опитни хора, които са готови да ви помогнат 24/7 в денонощието. Денонощна пътна помощ за град Пловдив или за района, в който пътувате, може да ви спести много усилия, нерви и най-вече да спаси вас и автомобила ви.

Статията е подготвена със съдействието на: roadhelp24.eu

 Телефон: +359 876 74 28 59