fbpx

Нов светещ кръст беше осветен над Черепишкия манастир на Сретение Господне

На 2 февруари, когато почитаме един от 12-те Велики християнски празници Сретение Господне, току над най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия манастир „Успение Богородично“, беше осветен нов светещ кръст.

Той е изработен от ученици от Професионална гимназия „Велизар Пеев“ – Своге, а осветлението е дарение от Красимир Стоянов от с. Игнатица. Монтиран е на Стефановден миналата година от христолюбиви миряни от Игнатица и Зверино в памет на техния общ приятел Божидар Минов (1946-2020 г.), чиято е идеята за това богоугодно дело.

Петметровият метален кръст се намира досами оброчния каменен знак, въздигнат през 1926 г. с иждивението на игнатенчените Иван К. Пенчев и Митко Глигоров и изработен от майстор Мито Томов от Зверино. Кръстът от ковано желязо върху оброка е направен навремето от майстора ковач Васил Симеонов от Игнатица.

Десетилетия наред, преди да се спомине преди десетина години, кацналата току над манастира светиня беше поддържана от ревностния християнин Иван(чо) Минов Тошев (1920-2010 г.) от Игнатица. Негова е заслугата за възстановяването на повечето от 18-те оброци в землището на планинското селище. В по-ново време за оброка се грижеше неговият син Божидар Минов, а след неговата кончина – неговите потомци, които и тази година дадоха традиционния курбан.

Водосвет за здраве отслужи архимандрит Йоаникий, игумен на Черепишкия манастир и енорийски свещеник на Игнатица, който поръси със светена вода събралото се множество. Да почетат оброка дойдоха повече от 30 миряни, сред които беше и фотолетописецът на Искърското дефиле, почетният гражданин на община Мездра Борис Кръстев. Най-невръстните поклонници бяха правнуците на Иванчо Минов – Иван, само на 1 годинка, Гергана, на 4 г., и Румяна, на 5 г.

След водосвета игнатенчени се събраха на обща трапеза в салона на местното кметство, където вкусиха от постната бобена курбан чорба, приготвена от майстора готвач Любомир Цветков. Както повелява традицията, на трапезата не липсваха също пържена риба, люта балканджийска ракия и руйно винце.

Извънземно вмешателство и началото на живота на Земята Преди 3.8 милиарда години?

В миналото на нашата планета се крият мистерии, които непрекъснато вълнуват учените и любителите на непознатото. Сред тях е и идеята за извънземно вмешателство...