fbpx

Надежда Йорданова: Работим по законопроекти, които да улеснят европейските прокурори

Министерството на правосъдието работи по законопроекти, които да улеснят дейността на делегираните европейски прокурори, заяви министър Надежда Йорданова в предаването “Лице в лице” по bTV. Това е била една от темите на разговора с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши днес.

“Между Европейската прокуратура и Министерството на правосъдието има много отворени теми, по които ще работим, за да могат делегираните европейски прокурори в България да работят ефективно и да отговорят на високите изисквания и очаквания”, каза тя.

Според нея е налице голяма обществена надежда, че европейските делегирани прокурори ще работят по един друг стандарт, динамика и качество.

“Трябва ясно да кажем, че те не могат да свършат работата на нашите национални прокурори. Просто защото отговарят за различни групи престъпления”, добави тя.

Надежда Йорданова заяви, че дебатът по Закона за съдебната власт, който предвижда закриването на специализирания съд и прокуратура, вече се води от година. Това е един от най-публично обсъжданите законопроекти в България.

“Вчера, след изказвания на някои от участниците, се наложи на част от депутатите да поясняват, че става въпрос за закриване на специализираното правосъдие – Специализиран наказателен съд, Апелативен специализиран наказателен съд и прилежащите им прокуратури, а не за закриване на правосъдието като цяло”, коментира тя.

Надежда Йорданова заяви, че независимо от изхода, дебатът за предсрочното освобождаване на главния прокурор е крачка напред в правовата държава.

“Време е в България да приемем, че всяка институция трябва да изпълнява правомощията си така, както изисква законът. Аз съм преценила, че обстоятелствата налагат да предприема процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор. Аз нося отговорността за това. Отговорност на Висшия съдебен съвет е да вземе решение”, коментира тя.