fbpx

Кой е Кирил Петков ?

Пленилият българския народ с чаровната си усмивка и непоколебими икономически действия Кирил Петков, е роден през 1980 година на 17 април, в Пловдив.

Детството му преминава в София, където родителите му са преподаватели. Майка му преподава по литература, а баща му, с когото има невероятна силна връзка-  по биология. Бащата на Кирил Петков – Петко Петков, освен преподавател, е и яростен природозащитник – защитавайки активно каузи по опазване на природата в Пирин, девствените плажове край морето и опазване на застрашени видове. Петков израства именно с тази тръпка в детството и юношеството си – да се бори и отстоява позициите си в името на по – висши цели.

Завършва Софийската седма гимназия.

След това живее с родителите си във Ванкувър.

Завършва висшето си образование със специалност „Финанси“ в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, а след това магистратура по „Бизнес администрация“ в Харвардския университет, където се класира в първите 10 по успех на неговия випуск. Един от преподавателите му е небезизвестният професор Майкъл Портър, при когото специализира в развитието на клъстерни стратегии. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Св. Климент Охридски“, афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по „Икономическо развитие“ и „Микроикономика на конкурентоспособността“.

Петков работи за „Маккейн Фудс“ – канадска компания, която произвежда замразени храни, чиито оборот достига 6 милиарда долара. Работи усилено по развиването на проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма „Провиотик“ притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ.

През 2018 г. заедно с баща си Петко Петков организира операция спасяването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, като влагат значителна сума собствени средства.

От 12 май 2021 до 16 септември 2021 г. заема длъжността министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев.

На 19 септември 2021 г. заедно с Асен Василев представя новия си политически проект „Продължаваме промяната“.

 

ИзточникWikipedia.bg