fbpx

Идва ли краят на традиционния транспорт на стоки?

Българска компания за дронове ще транспортира стоки из цяла Европа по въздух.

Българската компания-производител е стигнала до сделка с немски логистичен център, който доставя в цяла Европа. Ройтерс съобщава, че доставките по въздух ще започнат да се изпълняват в началото на 2022-та година.

Рестрикциите са свързани с COVID-19 и възникналите проблеми пред немската компания като разредени транспортни полети, липсата на транспортни контейнер и други водещи до постоянно неспазване на сроковете за доставки, подтиква бизнеса да търси креативни начини за справяне с проблема.

Транспортът с дронове ще измени коренно правилата на играта“, споделят от немския логистичен център.

Сега по-голямата част от морски доставки се извършват с карго полетите, което ни накара да се замислим, че много бързо трябва да изградим нови методи за въздушен транспорт“, споделя Ян Клайне Ластхюс, директор на Hellmann. “Естествено, нямам предвид, че от утре ще доставяме 80% от пратките си с дронове, но тази възможност е важна в границите на континентална Европа“, добави Клайне.

Дроновете за сега ще са предназначени предимно за спешни доставки, като машинни части, ваксини, плазма и медикаменти.

Те имат капацитет да пренасят 350 кг товар на разстояние до 2500 км. Летателните апарати обаче се нуждаят от 400 м писта, за излитане и кацане.

Българската компания Dronamics вече има позволение да използва 39 летища в 13 страни.