fbpx

Гребна база Пловдив от 1988г. до сега

Гребната база в гр. Пловдив е построена и предназначена за спортни съоръжения по гребане. Тя е изградена в парк „Отдих и култура“, точно до стадион Пловдив и пловдивския зоопарк (който към този момент – 2021г. не функционира, заради дела, които се водят между изпълнителя на проекта и общината). Гребният канал в Пловдив е най-голямата такава база на Балканите, където могат да се състоят първенства по гребни спортове.

Проектът за нея е направен през 1984 г. от „Софпроект“ и завършен през 1988 г. Каналът е с дължина 2,2 км, широчина 120 м и с дълбочина 3 м. През 2011 г. се прави ремонт на стойност 1,6 млн. лева. Реновирани са хангарите на гребците, съблекалните, изгражда се нова трибуна за около 800 зрители.

Гребна база Пловдив

Проведеното световното първенство по гребане за юноши и девойки и за мъже и жени – неолимпийски дисциплини от 14 до 20 август 2012 г. събра над 1200 спортисти от 58 страни за 7 дни. Само спортистите са настанени в 17 хотела в Пловдив и областта, а  съоръженията на Гребната база бяха запълнени на 100% в продължение на цяла седмица.

Освен тях в Пловдив дойдоха още около 1000 гости от чужбина – роднини на състезателите и фенове, акредитирани бяха над 60 журналисти

На 15 септември 2018 г. е поставена първа копка на втори гребен канал от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, президента на Международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан, тогавашният кмет на Пловдив Иван Тотев, президента на българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Проектът е наречен екопарк „Марица“. Той ще представлява 656 дка залесяване, като самият канал ще е 105 дка. Дължината му ще бъде 2,1 км, а ширината 45 м. Ще бъде дълбок 1,5 м. Двата канала ще бъдат свързани помежду си на 4 места – след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта, като междинните връзки са за състезанията по кану-каяк, при които има различни дистанции. По проект трябва да бъдат изградени още – водни атракциони и 37 дка езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици.

На 7 август 2013 г. е открита велоалеята, която обикаля каналът. Общата й дължина е 5 км.

Пловдивчани вече свикнаха да делят асфалта около гребния канал с колкоездачите, но в приятните за разходка слънчеви дни все още остава въпроса дали оставената пешеходна зона не е прекалено малка за наплива от посетители, особено през почивните дни и официални празници.

Каналът основно се пълни с преработени води от ВЕЦ Кричим. От централата, водата се отвежда до река Първенецка, оттам, посредством съоръжения на „Напоителни системи“ и чрез водохващане изградено на река Първенецка, водата достига до Гребна база – Пловдив.

Историята на хотел „Тримонциум“

Значими състезания:

  • Балканско първенство по гребане – 1993
  • Балканско първенство по гребане – 1998
  • Световното първенство по гребане за юноши и девойки – 1999 г.
  • Балканско първенство по гребане – 2007
  • Европейското първенство по гребане за мъже и жени – 2011 г.
  • Световното първенство по гребане за юноши и девойки и неолимпийски дисциплини за мъже и жени – 2012 г.
  • Световното първенство по гребане за мъже и жени – 2012 г.
  • Световното първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години – 2015 г.
  • Световното първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години – 2017 г.
  • Световното първенство по гребане за мъже и жени – 2018 г.

Източник: Wikipedia