fbpx

Енкаустика – палитра от цветове, вълшебство и умение да рисуваш с ютия

Енкаустика. Чували ли сте до сега това понятие?

В тази статия ще ви запознаем с:

  • произхода на енкаустиката
  • защо често хората я сравняват с магия
  • къде в България можете да се докоснете до това изкуство и да се превърнете в истински вълшебник и творец, дори и за пръв път да хващате ютия за рисуване.

А сега да започваме!

Енкаустиката е рядък и специфичен вид техника на изобразителното изкуство, позната още от Древността. Смята се, че за пръв път е използвана от египтяните, които я ползвали за рисуване портретите на погребаните в саркофази хора. Интересното при енкаустиката е, че боите са под формата на разтопен восък, оцветен с пигмент.

Доказано е, че в християнския свят първите икони са били изработвани именно чрез тази техника. Според прочутия български художник и професор Кирил Цонев, в стенописите в Боянската църква край София, свързващото вещество на боите съдържа восък.

Вълшебното изкуство Енкаустика

Ако в Древността хората са рисували с пръчици или пера, днес ютията ги заменя, превръщайки се в уникална четка. Звучи невероятно, но е факт!

И точно тук се случва магията. В енкаустиката всяка една картина е сама по себе си уникално творение. Дори и за пръв път да хващаш ютия, за да рисуваш. Сякаш има някакво вълшебство в разтопяването на пъстрите цветове, които се превръщат в чудни багри, форми и образи върху белия лист. Всеки един човек, докоснал се до това невероятно изкуство, се превръща в художник. Независимо дали до този момент е имал заложби да рисува.

Ако се чудите къде можете и вие да пробвате да рисувате с ютия?

Посетете Ателие Галерия Творилница. Неговата създателка е милата Мис Мари, която ще ви хване за ръка и ще ви поведе в магията на вълшебното изкуство. Подарете на вас и на децата си едно приказно преживяване.

В началото на септември 2021 започва първата по рода си присъствена и онлайн академия за енкаустика. Възрастова граница няма, защото ЕНКАУСТИКАТА е вълшебство, което пленява малки и големи, мъже и жени, цели семейства.

Повече подробности и информация можете да получите на телефон: 0889997105 или на Facebook страницата на Арт академия Енкаустика „Мис Мари“.