fbpx

„Добродетелите на класическата живопис и абстрактната елегантност“ обединени в изложбата на Михаил Лалов

Големи формати, експресивни абстракции, ефектно експониране са само някои от  качествата, които привличат публиката към голямата самостоятелна изложба на живописеца Михаил Лалов, с която той гостува в Градска художестевна галерия – Пловдив по повод своята 40-годишна творческа дейност и 70-ти рожден ден.

До 28 ноември в Зала „2019“ могат да се видят над 35 внушителни живописни произведения, създадени от автора през последните години.

„Платната на Лалов са блестящ синтез между добродетелите на класическата живопис и абстрактната елегантност. И по тази причина, ако трябва да подредя в един свой иконостас онези художници живописци, които трайно са се настанили в носталгичната ми памет, то със сигурност там ще бъде Михаил Лалов. Тази живопис увлича с магията на цветните си експлозии и в същото време – със своеобразните си композиции. Лалов е поданик на светлината, той е мислещ и търсещ художник“. Думите са на известният адвокат Хари Хараламбиев – майстор на защитната пледоария, познавач и ценител на изобразителното изкуство, който откри изложбата.

Авторът е обединил под заглавието ѝ „Тя и никоя друга“ своя пиетет към Живописта и към Жената, вероятно изравнявайки степените на обожание и към двете.

Михаил Лалов е завършил Националното художествено училище в София, както и Националната художествена академия – София. До момента има над 50 самостоятелни изложби и множество участия в съвместни експозиции. Той е бил сценограф на редица постановки в театралните салони на страната. Творбите на Лалов са познати на широката публика не само в страната, но и  зад граница. Негови изложби са показвани в Германия, Франция, САЩ, Великобритания, Гърция, Кипър, Турция, Македония, Люксембург, Латвия, където печели и конкурс и  работи във фондация „Ротко“ през 2015 година. Картини на Лалов са собственост на Националната галерия, на редица галерии в страната и на частни колекционери от Европа, Азия и Америка.

 

Невидимият свят на Леонардо да Винчи

Разкриване на всестранния гений на Леонардо да Винчи Леонардо да Винчи е бил истински ренесансов човек с много таланти, който се е изявявал в различни...