fbpx

Брутален експеримент на правителството с неподозиращи граждани

Граждани на САЩ и Канада са използвани в незаконна програма за експерименти на химическа терапия, която има за цел да манипулира паметта. Малко е да се каже, че тези експерименти на ЦРУ са били смущаващи. Някои от тях са завършвали със смърт. Историите за програми за контрол на ума, използвани от различни тайни служби, обикновено влизат в графата „теория на конспирацията“, но в този случай, една теория се оказва самата истина.

Проект МК-УЛТРА (на английски: Project MKULTRA) – наричан още програма на ЦРУ за контрол на съзнанието – е кодово име, дадено на незаконна програма за експерименти върху хора, проектирана и предприета от Централното разузнавателно управление на САЩ. Целта им е идентифицирането и разработката на лекарства и процедури, които да бъдат използвани при разпити и мъчения, като този контрол на съзнанието да отслаби индивида и го принуди да направи самопризнания или извършва оперативна дейност, в някои случаи без да бъде наясно с това.

Използвани са граждани като тестови субекти, без изричното им и доброволно съгласие.

За пръв път проекта е сведен до публично внимание от Църковния комитет на американския Конгрес и Комисията на Джералд Форд, разследващи дейността на ЦРУ на територията на САЩ. Изследователските усилия са възпрепятствани от факта, че през 1973 г. директора на ЦРУ Ричард Хелмс нарежда унищожението на цялата картотекирана документация към МК-УЛТРА. Разследването на Църковния комитет и Комисията Рокфелер разчита на клетвени показания на преки участници и относително малък брой документи, които са оцелели след неговата заповед.

През 1977 г. Закона за свобода на информацията изисква разкриването на тайни 20 000 документа, свързани с МК-УЛТРА, които по-късно същата година водят до изслушвания в американския Сенат.  Част от оцелялата информация относно проекта е разсекретена официално през юли 2001 г.

Подробно видео за проекта и направените разкрития може да гледате тук: