fbpx

Български и холандски фирми ще детронират Азия в производството на чипове

Дали българските и холандски фирми в партньорство ще детронират Азия като световен лидер в производството на така дефицитните за индустрията чипове?

Как да бъдат по-успешни заедно българският и нидерландският бизнес коментира посланикът на Кралство Нидерландия в България Негово превъзходителство Симон ван дер Бург с екипа на Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Инж. Пламен Панчев, основател и изпълнителен директор на най-мащабната и устойчиво развиваща се зона в Югоизточна Европа, представи пред висшия дипломат стратегията на ТИЗ за постигане на пълна въглеродна неутралност през 2040 г. Използването на все по-голям процент „зелена“ енергия в микса от електрозахранване за над 180-те фирми в зоната, както и пълното оползотворяване на отпадъците като суровина, са част от амбициозните цели, залегнали в проекта Тракия икономическа зона – Въглеродно-неутрален индустриален парк /ТИЗ-ВНИП/. Стратегията на българската зона е иновативен, пионерски проект в рамките на Европейския съюз. Инж. Панчев помоли Негово превъзходителство Симон ван дер Бург за връзка за обмяна на опит с нидерландски индустриални паркове, които имат сходни идеи за своето развитие.

Посланикът сподели за добрите практики на нидерландския гигант Philips, чиято научноизследователска и развойна дейност в Айндховен превръща града в един от най-добре развитите smart центрове в страната. Според него именно сътрудничеството в научноизследователската дейност между бизнеса, научните институции, университетите, държавата и общините гарантира успех. Точно за това създаваме „Трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии“, който е част от проекта ТИЗ-ВНИП, посочи инж. Панчев.

На срещата, която се проведе в късния следобед вчера, 10 март, присъства и Красимир Петков, съсобственик на „Милара Интернешънъл“, българо-американска компания, световен лидер в роботиката за полупроводниковата индустрия, създател и производител на първия български електрически камион. Петков заедно с президента на американския клон на фирмата Майкъл Густафсон представиха възможностите за партньорство с нидерландски фирми, с което Европа би детронирала лидерската позиция на Азия в производството на така дефицитните за индустрията чипове.

В разговора се включи и Катерина Гушкова, управляващ съдружник на адвокатска кантора „Респект консулт“, част от екипа създал Тракия икономическа зона, която предложи пълно юридическо обслужване на фирмите и гражданите на Нидерландия.

В срещата взеха участие също Моника Николова – икономически съветник в посолството на Кралство Нидерландия, инж. Емил Янков – директор „Бизнес развитие“ на ТИЗ,  изпълнителният директор на „Милара Интернешънъл“ Радослав Макавеев, Катя Стайкова – изпълнителен директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“, проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН и Мартин Панчев – мениджър „BIM“ на ТИЗ.

Негово превъзходителство Симон ван дер Бург изказа своите адмирации за мащабността и посоката на развитие на Тракия икономическа зона. Той хареса и рекламния клип, промотиращ ТИЗ и Пловдив като инвестиционна дестинация, презентиран за първи път пред официални лица.