fbpx

Ансамбъл „Тракия“ с поредица от спектакли в памет на основателя си

Честват 100 години от рождението на почетния гражданин и носител на награда Пловдив проф. Кирил Дженев

На 10 юни, деня в който се навършат 100 години от рождението на именития хореограф проф. Кирил Дженев, поколения певци и танцьори ще се качат от 20:00 часа на Античен театър Пловдив за юбилейното представяне на „Танците на българина“.

Спектакълът ще събере на една сцена ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“, „Странджа“ и възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство – София. Над 200 професионални танцьори, певци и музиканти ще отдадат почитта си към делото на доайена на сценичната хореография у нас, като изпълнят част от емблематичните му творби.

Зрителите на Античния театър ще видят богатството на автентичните български традиции, съчетани с пищни костюми от всички етнографски области. На сцената ще изгреят образите на разказвачите от „Крайдунавска приказка“, гвардейците от „Хоро в София“, древните воини от „Старинен танц“, житата на Добруджа, арамиите от Пирина и огнените тракийски танцьори.

Новаторството на Дженев в различното и съвременно представяне на утвърдените танцови похвати слага началото на нов етап в развитието на сценичните танцови изкуства. Задълбочените му познания за бита и нрава на българина още от детските години в Жеравна оставят отпечатък във всички негови идейно-образни концепции в танца.

В свое интервю приживе хореографът споделя за движещата го енергия при изграждане на композициите: „Винаги си представям танците не на сцена, а на мегдана, пред къща, на улицата и винаги свързани с някакъв момент от живота, с някакво преживяване. Съзнателно бягах от общоприетите неща. За мен беше важно да заразя публиката и да не я оставям да се разсейва. Исках всичко да тече като река и да не спирам до края“.

Основателят на ансамбъл „Тракия“ е роден в Бургас, но целият му житейски и професионален път е свързан с града на тепетата, където оставя дълбока следа в културния живот на Пловдив и историята на хореографията в България. Кирил Дженев е създател на над 100 танцови произведения, които са част от репертоара на десетки фолклорни състави. По негови учебници и научни разработки работят педагози и  хореографи от цялата страна.

Богатото му наследство днес продължава да развива настоящият художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ и негова дъщеря проф. д-р Даниела Дженева. Специално за публиката в столицата нейният екип подготвя след спектакъла в Пловдив „Танците на българина“ да гостуват на 28 юни в Зала 1 на НДК със същата програма.