fbpx

79 години от спасяването на българските евреи

На днешната дата – 10 март в България се отбелязва 79-тата годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта и се отдава почит към жертвите на Холокоста.

В Пловдив пред „Паметника на благодарността“ до Централния дом на младоженците се състоя митинг-поклонение, организиран от ОЕ „Шалом“ Пловдив. Сред гостите бяха Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, заместник областният управител Лъчезар Бакърджиев, заместник-кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов, Корхан Кюнгерю – генерален консул на Република Турция в Пловдив, Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия, Димитър Георгиев – почетен консул на Украйна, Анастасия Солакова – почетен консул на Сърбия, Фиданка Кацарева – заместник-кмет на район „Централен“ и Емил Саралийски – секретар на района, Ахмед Пехливан – председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия и член на фондация „Заедно“, председателят на Фондация „Заедно“ Лалка Златанова,  Давиде Кристиано – представител на италианска общност във фондацията, общественици, медии и множество представители на еврейската общност от града.

Първото официално слово бе произнесено от инж. Светлозар Калев – председател на Организация на евреите „Шалом“ в Пловдив. „Кой е очаквал, че обединените сили на част от интелигенцията, депутати, Българската православна църква, в лицето на Светият синод и техните водачи, работници, професионални сдружения, граждани ще покажат такава смелост и воля! Да спасиш от сигурна смърт 50 хиляди човека, обявени за врагове на държавата заради етническия произход, и то в условията на война! Да запазиш тяхната чест и достойнство! Нашият вечен град е пример за такова мъжество. Ние знаем тези истории и действащите лица в тях и пак, и пак. ще ги повтаряме! Евреите не забравят историите за доброто. Ще ги помнят и предават на следващите поколения. Българските евреи ще бъдат винаги благодарни!“, каза в словото си инж. Светлозар Калев, който изреди имената на всички, дали своя принос в спасяването на българските и на пловдивските евреи от лагерите на смъртта. Зад спасяването на пловдивските и на българските евреи стоят пловдивският митрополит Кирил, по- късно български патриарх, създателят на Пловдивския панаир Обрейко Обрейков, Ангел Станков- председател на Адвокатската колегия, общественикът и журналист Недко Каблешков, журналистът Лука Говедаров, адвокатите Йордан Ковачев и Георги Кръстев. През март 1943 г. в Пловдив 612 души евреи са задържани в двора на казарма в 3 часа през нощта на 10 март, но по обяд са освободени по нареждане на главния секретар на вътрешното министерство. До това се стига, след като митрополит Кирил (бъдещият патриарх)  влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако не бъдат освободени. Митрополитът прескача оградата и влиза вътре в училището. Той вдъхва кураж и увереност на събраните за депортация евреи. Той отива при затворените хора с жълти звезди, уплашени и обезверени и им казва: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете към лагерите на смъртта да тръгнат“. Междувременно в страната се надига вълна от негодувание. 42 депутати начело с  Димитър Пешев внасят подписка в Народното събрание и  бламират антисемитските действия. Самото правителство спира депортирането. Българската православна църква окуражава евреите и българите, несъгласни с политиката на правителството. Особено активен е софийският митрополит Стефан, оглавяващ Светия синод. Протестите създават възможност цар Борис III да отмени депортацията. Антиеврейското законодателство е отменено през септември 1944 г. от правителството на Константин Муравиев. Светлозар Калев прочете и официалната позиция на националната организация на евреите “Шалом“ за съдбата на евреите под българско управление в годините на Холокоста в Европа.

Слово на „Паметника на благодарността“ произнесе и почетният консул на Италия – Джузепе Де Франческо. „Скъпи приятели, за мен е огромна чест и голяма отговорност да съм тук с вас на тази дата! 79 години по-късно, днес ние тук сме като памет, защото не искаме това да се повтаря никъде и никога. Аз имам и втора цел – да отрека цитата на генерал Карл фон Клаузевиц: „Войната е продължение на политиката с други средства.“ Аз не вярвам, че е така!  На 16-тия ден от войната в Украйна, най-голямата хуманитарна трагедия след Втората световна война, както каза нашият министър –председател вчера, аз не мога да повярвам, че това се случва! От тук до Киев разстоянието е почти същото, както от Пловдив до Милано, или Рим. Не мога да си представя да чуя по новините, че бомбардират Колизеума, че бомби падат върху  италианските училища, болници, къщи…Не искам да си представя такова нещо. Не мога и не искам да повярвам, че такова нещо се случва в Украйна.“, каза в емоционалното си слово Джузепе Де Франческо, който разказа за последното си посещение в украинския град Лвов. „Искам скоро да се върна, пак да вляза в онази красива църква с други хора, рамо до рамо, без значение от религия, цвят. Защото ние сме с правото да живеем свободно и мирно. Днес ние сме тук и казваме НЕ на войната и ДА на мира! “, завърши словото си почетния консул на Италия.

След словата с едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на хората, участвали в спасяването на българските евреи и отдадоха  почит към жертвите  на холокоста. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя на „Паметника на благодарността“.

 

 

Информация отКатрин Гутман