fbpx

19-годишната Зара ще прелети света сама

Днес 19-годишната Зара Ръдърфорд ще излети от летище в Западна Белгия, пилотирайки малък двуместен самолет, като на задната седалка вместо спътник, тя ще има здраво прикрепен мех пълен с допълнително гориво. Тя ще се насочи към Великобритания, след това към Исландия, Гренландия, Канада.

Това ще е първият опит на Зара да постави нов световен рекорд за най-млада жена, направила самостоятелна обиколка на света с ултра лек летателен апарат. Девойката е с двойно гражданство, затова лети под флаговете на Белгия и Великобритания.
Теглото на машината е около 300 килограма. Голямото предизвикателство пред Ръдърфорд е, че тя има практика от едва около 100 летателни часа. Пред нея предстои да прелети над океани, пустини, джунгли, дори ледовитите Аляска и Сибир. Младото момиче споделя, че не го прави толкова, за да подобри световния рекорд, а за да вдъхне кураж и увереност на повече жени по света за това, че те могат да постигнат повече в живота. В краткия си миг на слава, Зара иска да накара човечеството да обърне внимание на въпроса за равенството между половете.

На летателния апарат на Зара Ръдърфорд има и още един флаг – този на България.

Тя го е поставила в знак на признателност към нас българите. Основният спонсор на приключението й е българска технологична компания. В следващите месеци името на девойката ще е едно от най-спряганите по земното кълбо. Ще даде безброй интервюта и ще посети 52 държави на 5 континента. Така и България ще има своето малко участие в този героичен поход.
Желаем успех на младата и смела дама!